mei 11 2015 0Comment
Bouwproject Slotbosse Toren

Restauratie Rijksmonument Slotbosse toren

Namens het Rijksvastgoedbedrijf zijn wij als projectleider betrokken bij de restauratie van het rijksmonument de Slotbosse Toren te Oosterhout (NB). De ruïne is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf.

Het in monumenten gespecialiseerde bouwbedrijf van Nico de Bont is vanaf begin maart 2015 gestart met de restauratie van de toren. De 25 meter hoge toren is het enige dat bewaard is gebleven op een plek waar ooit ‘Kasteel Strijen’ heeft gestaan. Het bouwbedrijf zal het metselwerk van deze ruïne herstellen, zodat de staat van de Slotbosse Toren niet verder achteruit gaat. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel het technische aspect als de uitstraling van de ruïne. Door het zorgvuldig selecteren van stenen en afstemmen van de voegmortel is na de restauratie geen verschil in metselwerk zichtbaar.

Geschiedenis
Het volledige kasteel werd in de 16e eeuw verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het kasteel is daarna nooit meer opgebouwd. De 25 meter hoge toren is bewaard gebleven en staat nog steeds overeind. De ruïne van de toren, die beschermd wordt met hekken, staat op een eilandje omgeven door sloten dat met een brug verbonden is met de omgeving. De naam Slotbosse Toren is te danken aan het eikenbos dat er vroeger omheen lag.

De toren zal deze zomer worden overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo).

(bron: Rijksvastgoedbedrijf, bouwbedrijf Nico de Bont)