Projectinformatie

‘Komen en gaan in de Jordaan”
In de Westerstraat, het hart van de Amsterdamse Jordaan, lag aan het eind van de 20e eeuw nog één van de laatst overgebleven gangen van de Jordaan. De zogeheten Pottenbakkersgang.

Dit stukje verwees naar de leefomstandigheden in de Jordaan, het verval, de onbewoonbaar verklaarde woning en de diversiteit van de samenleving. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam een drietal panden aan de Westerstraat en een achtergelegen krotwoning ontmanteld. Deze panden zouden anders gesloopt worden. De ontmantelde bouwdelen werden opgeslagen containers en zijn in 2011 herbouwd op het museumterrein in Arnhem.

De werkzaamheden van De Comme waren het voeren van het bouwprojectmanagement voor het realiseren van de museale opstelling van De Westerstraat vanaf de initiatieffase tot de ingebruikname door het museum, waarbij de panden toegankelijk werden voor het publiek.
Voor dit project is een Museaal Plan van Eisen en Technisch Plan van Eisen in elkaar gevlochten wat geresulteerd heeft in een educatieve toevoeging aan het museum. De panden zijn met elkaar verbonden, waarbij een logische route voor de bezoeker is gecreëerd. Er is rekening gehouden met vluchtwegen en veiligheid, terwijl er toch een oud gebouw is herbouwd.

Het project werd onderdeel van de migratieroute in het museum. In de Westerstraat is een krotwoning te bezichtigen, evenals een Turkenpension, een aantal filmportretten van immigranten en een Jordaans café.

 

PROJECT DETAILS

Project: Westerstraat Amsterdam,
Nederlands Openluchtmuseum
Locatie: Arnhem
Oppervlakte: 650 m2 BVO
Bouwjaar: 2011
Waarde:
Architect: