Projectinformatie

Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft een nieuw onderkomen gekregen in Almere. De voormalige huisvesting in Utrecht was gedateerd, voor de nieuwe huisvesting is voor de locatie op het terrein van de Oostvaarderskliniek gekozen. Hiermee is een multifunctioneel forensisch centrum ontstaan. Tijdens de verbouwing is de Oostvaarderskliniek in gebruik gebleven en waren er maatregelen getroffen om een veilige omgeving tijdens de werkzaamheden te borgen.

De nieuwbouw met buitenruimte op het achterterrein van de Oostvaarderskliniek, aanpassing en uitbreiding van bestaande gebouwen en de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein is een ontwerp van de combinatie De Comme, IAA Architecten en Smits van Burgst. De entree is ontworpen door Studio Prototype en de route tussen de nieuwe entree van het PBC en de nieuwbouw op het achterterrein is ontworpen door Hansje van Halem.

Dit nieuwbouwproject is inmiddels op 1 juni 2018 opgeleverd, waarna de inhuizing c.q. het inrichten heeft kunnen plaatsvinden.
In september 2018 heeft de verhuizing van Utrecht naar Almere plaatsgevonden, waarmee het Pieter Baan Centrum in gebruik is genomen.

De officiële opening heeft op 8 oktober 2018 plaatsgevonden in aanwezigheid van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Zie de bijgevoegde link van het Rijksvastgoedbedrijf: https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/pieter-baan-centrum-in-almere-geopend

 

PROJECT DETAILS

Project: Pieter Baan Centrum
Locatie: Almere
Oppervlakte: 1500 m² BVO nieuwbouw PBC

160 m² BVO portiersloge

Bouwjaar: 2017 -2018
Waarde:
Architect:  IAA Architecten