juni 20 2022 0Comment

Herman Gortercomplex Utrecht

Als contractmanager is De Comme betrokken bij dit project van het Rijksvastgoedbedrijf. Het complex ligt in het gebied nabij het station Utrecht Centraal en maakt onderdeel uit van het masterplan Utrecht, welke aansluit bij het gebiedsontwikkeling ‘Moreelse Tuinen’.
Met de start van een circulaire sloop, waarbij materieel behouden kan worden voor hergebruik van bouwgrondstoffen, is de realisatie begonnen van een ambitieus energiezuinig rijkskantoor, welke voldoet aan de nieuwste rijkskaders FWR (Fysieke Werkomgeving).
Drie gedateerde vrijstaande kantoorgebouwen, gelegen aan de Herman Gorterstraat, worden getransformeerd tot één energieneutraal gebouw. In dit project zijn de architectonische, stedenbouwkundige en energieambities integraal met elkaar vervlochten.
Energieopwekkende maatregelen worden getroffen, zoals o.a. de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde, zonnepanelen zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein. Daarnaast wordt er gezorgd voor een optimaal binnenklimaat, waarmee een lager energiegebruik wordt gerealiseerd. Het pand wordt bovendien voorzien van slimme sensoren en energiemeter, waardoor energiestromen inzichtelijk worden en e.e.a. bijgestuurd kan worden.

Beeld verkregen van het Rijksvastbedrijf-fotograaf: Hans Roggen