april 15 2013 0Comment
Bouw Gelders Archief

Bouwregie in handen van De Comme

De bouw van het nieuwe Gelders Archief is een omvangrijk en complex project. Het Gelders Archief koos ervoor om de begeleiding van de bouw in de deskundige handen te leggen van het gerenommeerde bouw- en adviesbureau De Comme uit Zaltbommel. Dit bureau staat voor betrokkenheid en kwaliteit in bouwprojectmanagement en consultancy en heeft onder meer ervaring met de nieuwbouw van grote archieven. Charles Dijk, directeur bij De Comme: “Wij begeleiden het Gelders Archief in het hele bouwproces, van de initiatieffase tot en met de daadwerkelijke verhuizing. Met onze regisserende rol nemen wij de opdrachtgever alle zorg uit handen. Zo beheren wij de projectfinanciën, sturen het ontwerp- en uitvoeringsteam aan en begeleiden het vergunningentraject en de verschillende aanbestedingen. Bij de nieuwbouw van het Gelders Archief zijn wij vanaf 2008 betrokken. Dat gebeurde op advies van het Utrechts Archief, waarvoor wij onze diensten al eerder met succes hadden ingezet evenals voor het Nationaal Archief in Den Haag. Tussen De Comme en het Gelders Archief was er direct een goede klik. Onze ervaring en kennis van de archiefwetgeving stonden aan de basis van een bouwproces dat inmiddels een bewezen succes is.”

Samenspel in de bouw

Een succesvol bouwproject vindt plaats in een goed samenspel tussen opdrachtgever, regievoerder, adviseurs en aannemer. De Comme trekt de kar in het hele bouwproces. Charles Dijk: “Wij betrekken het Gelders Archief nauw bij alle beslissingen en keuzes omtrent de bouw, maar alleen daar waar dat ook echt nodig is. Dat komt de snelheid van de bouw ten goede en het Gelders Archief kan zich op die manier volledig richten op datgene waar het goed in is, zijn eigen corebusiness. Terwijl de betrokkenen weten dat ze in belangrijke keuzes altijd gekend en gehoord worden. Wij kregen al snel veel vertrouwen van de opdrachtgever. Naarmate het proces vorderde werden de keuzes steeds gedetailleerder en hebben wij alle kennis en ervaring ingezet voor een optimaal resultaat.”

Zichtbaar genieten

Charles Dijk geniet zichtbaar van de nieuwbouw van het Gelders Archief. “In eerste instantie was het de bedoeling dat het Gelders Archief zou verhuizen naar het voormalige terrein van de KEMA. Na een gedegen onderzoek bleek deze locatie echter niet geschikt. Op onze verdere zoektocht stuitten we op bouwgrond op een deel van het vroegere Billiton-terrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Een prachtige locatie met haar ligging aan het water. Na een nota van uitgangspunten en een grondige architectenselectie kon de aanbesteding voor de bouw van start. Omdat hier een Europese aanbestedingsprocedure van kracht is, zijn de juridische regels en procedures complexer dan bij nationale aanbestedingen. Bovendien waren bij dit bouwproject veel partijen betrokken. Naast een bouwkundig specialist, waarvoor de uiteindelijke keuze viel op Aannemingsmaatschappij Hegeman (Nijverdal), waren hier ook goede specialisten nodig voor de inrichting van de depots en om het grote en complexe digitale wensenpakket te realiseren. Met een uitgekiende directievoering, continue toezicht op de bouwplaats en door zeer scherp te sturen op communicatie verloopt het project in een uitstekende samenwerking tussen de verschillende partijen en bovendien uitstekend volgens planning. Dat is geheel volgens wens van de opdrachtgever, die al jaren uitkijkt naar deze verhuizing. En een tevreden opdrachtgever is voor een bedrijf als het onze natuurlijk het hoogste goed.”